Vertrouwenspersoon stelt zich voor

“Weet je dat ze bij onze Scouting nu ook een vertrouwenspersoon hebben?”

“Huh? Dat is toch voor als er iets heel ergs met je gebeurd is, dat je dan zo iemand kan bellen om te praten?”
 
“Nou , dat ook wel, maar het is meer voor de ouders en de leiding en ook voor de kinderen, vooral de wat oudere, dat als er iets is dat je niet echt lekker vindt lopen in de groep, of met je kind, of iets anders dat speelt binnen Scouting, dat je dan die vertrouwenspersoon kunt bellen of mailen. Vooral als je het niet zo prettig vindt om het met iemand van de leiding te bespreken, of als je het fijn vindt dat je dan met iemand praat die er iets verder vanaf staat.”
 

“O, oké, wat goed, maar wie is dan die vertrouwenspersoon bij Scouting Zeddam?”

John Stevens is geboren en getogen in Braamt, maar kon vanuit zijn huis een steen gooien naar het plaatsnaambordje “Zeddam”.
 
Toen hij 7 jaar was, kwam hij als welp bij Scouting Zeddam, waarna hij  verkenner en ropa (oude benaming scouts en explorers) werd en al heel jong terecht kwam bij de welpenleiding, waar hij jarenlang de rol van Sahi het stekelvarken, vervulde. In 2003 stopte hij daarmee, hij was inmiddels verhuisd naar Nijmegen, waar hij studeerde. In 2010 is hem vanuit onze Scouting gevraagd om voorzitter van het bestuur te worden. Dat is hij 4 jaar lang geweest. Nu woont John in Wageningen met zijn vriendin en dochtertje van bijna 1 jaar. Hij is huisarts van beroep en doceert ook aan de universiteit van Nijmegen.
Vanuit Scouting Nederland is aan de Scoutingverenigingen geadviseerd om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Al snel kwam Johns naam boven drijven en vorig jaar heeft hij ja gezegd op de vraag vanuit het bestuur of hij die vertrouwenspersoon wilde worden.
 
John heeft altijd met bijzonder veel plezier bij de leiding gezeten en vindt de welpen de leukste groep om leiding bij te zijn. Op die leeftijd hebben de kinderen nog een levendige fantasie, ze kunnen nog erg goed spelen en gaan volledig op in de kampen en het spel dat er dan neergezet wordt.
Als voorzitter dacht hij toentertijd dat het een rustig “baantje” zou worden, maar hij kwam voor een paar grote uitdagingen te staan. Toen John 2 maanden in het bestuur zat, werd de Blokhut aan Scouting Zeddam te koop aangeboden. Het heeft een aantal jaren van veel uitzoeken, piekeren en rekenen gekost voor het duidelijk was dat de Blokhut wel eigendom kon worden, maar dat het beter was om de grond te pachten. Op die manier is het in 2013 allemaal vastgelegd en rondgemaakt.
 
Het dieptepunt voor John kwam toen in maart 2013 Nick, leiding bij de scouts, bij een ongeval overleed. Het was een heel zware en intense periode voor iedereen binnen de leiding en het bestuur en natuurlijk ook voor alle scouts. Het gebeuren had een enorme impact op iedereen en John voelde zich toen verantwoordelijk voor de hele groep. Met elkaar is alles toen heel goed geregeld, iedereen deed zijn ding en de groep is daardoor nog hechter geworden.
“dit zijn dingen die je nooit mee wilt maken als voorzitter”
 
Als wij John vragen of hij Scouting Zeddam wil omschrijven, zegt hij: “hechte club, enthousiast, spannend (als kind) gezelligheid, ontwikkeling, vrienden.”
Hij heeft vanuit zijn tijd bij de welpen nog a een hechte vriendenkring.
 
Op de vragen van de vorige geïnterviewden: moet het bestuur zich beter kenbaar maken binnen Scouting Zeddam?, vindt John dat het zeker wel handig is als de ouders weten hoe de structuur binnen de Scoutinggroep in elkaar zit.
En op de vraag waar hij denkt dat Scouting Zeddam staat over 15 jaar, zegt John dat het dan nog steeds een florerende club zal zijn, dat de bresflappen en de engeltjes te paard moeten blijven (een zekere mate van kneuterigheid mag blijven bij Scouting) en dat er dan nog steeds heel hechte vriendschappen zullen zijn die bij Scouting Zeddam zijn begonnen.
”En kinderen blijven kinderen, het is gewoon leuk om kind te zijn.“
Johns vraag voor de volgende geïnterviewde is: zie jij jezelf nog een taak hebben binnen Scouting Zeddam, zo ja, welke dan?
 
Na dit prettige interview met deze aardige, open man rest ons alleen nog te melden hoe je John kunt bereiken als je hem als vertrouwenspersoon wilt spreken. Mail dan naar : vertrouwenspersoon@scoutingzeddam.nl