Typisch Scouting: Scoutingwoorden

Wat is nu typischer Scouting dan alle Scoutingwoorden die we gebruiken. Zo hebben wij welpen, Scoutfit, RSW, AWH, speltak en nog veel meer. Waar staan al deze woorden voor en wat is de correcte schrijfwijze?

We beginnen met Scouting zelf, de eigen naam van Scouting schrijf je altijd met een hoofdletter. Ook als we Scoutingprogramma of Scoutingkleding zeggen. De volledige naam van onze vereniging wordt geschreven als: Scouting Sint Oswaldusgroep Zeddam, maar vaak gewoonlijk afgekort als Scouting Zeddam. Ons gebouw heet de Blokhut.

Onze leden delen wij onder in leeftijdsgroepen, ofwel speltakken. De speltakken bij ons heten: bevers, welpen, scouts en explorers. Deze speltakken worden allemaal met kleine letters geschreven. 

De thema namen binnen Scouting zijn uniek bij Nederlandse verenigingen en worden allemaal met hoofdletters geschreven. Zo kennen we bij de bevers: dorp Hotsjietonia, Fleur Kleur, Keet Kleur, Stanley Stekker, Sterre Stroom, Steven Stroom en Stuiter.

Bij de welpen kennen we: het Jungleboek, Akela, Bagheera, Chil, Hathi, Jacala, Kaa, Kigo, Mang, Raksha, Rama en Tabaqui.

Onze scouts en explorers zijn actief in de regio, wij zijn namelijk lid van Regio Klein Gelderland. Onze regio organiseert onder andere de regionale Scoutingwedstrijden, ook wel bekend als RSW, en de Arnhemse Winterhike (AWH). Deze afkortingen zijn allemaal zonder punten. Als de scouts bij de RSW in de top 3 eindigen dan mogen ze door naar de landelijke Scoutingwedstrijden, oftewel de LSW. Hier komen de beste scouts van Nederland bij elkaar om in het Pinksterweekend tegen elkaar te strijden om de beste patrouille van Nederland te worden.

Bij de scouts worden met de (regio)kampen altijd groepjes gemaakt en die kennen we als patrouilles. Patrouilles worden aangestuurd door een PL (ploegleider) en een APL (assistent-ploegleider). De PL is vaak een oudere scout die als afvaardiging van de groep naar de leiding dient. De APL helpt de PL hiermee en leert hierbij veel om het jaar erna misschien ook wel PL te worden.

Verder zijn er nog veel internationale activiteiten waar Scouting Zeddam soms aan mee doet. Zo kennen we de Wereld Jamboree (WJ), de Jamboree On The Internet (JOTI), Jamboree On The Internet (JOTI) en de Jamboree On The Air (JOTA).

Meer informatie over bijvoorbeeld schrijfwijze vindt je in de huisstijlhandleiding van Scouting Nederland.